Új trend: környezetbarát szállások, természetes anyagok felhasználásával

Az elmúlt évben magasan íveltek felfelé a “környezetbarát”, “ökoszállás” meg “zöld szállás” kereső kifejezések a népszerű szálláskereső oldalakon. Gomba módra nőttek szinte a semmiből öko szállások, természetközeli kis kuckók, erdei eldugott lakok, ezért annak jártam utána, miért is ilyen nagy a népszerűsége egy-egy ilyen szállásformának.

Az egyik alap elgondolás, hogy a műanyagok ideje lejárt és az emberek jobban szeretnek természetes anyagok közelében lenni, mind a fa, a textil, a fém, a terrakotta tégla és a terméskő. Ezek az öko szállások törekszenek arra, hogy minél természetesebb és minél fenntarthatóbb forrásból származó bútorokat, anyagokat használjanak a szobák berendezéséhez, nem ritka az ószerestől, second hand beszerzett kisbútor, a retro kávéscsésze szett vagy az autentikus bádog mosakodótál.

Az öko szállások másik ismérve, hogy környezetbarát tisztítószereket használnak, tehát olyan alternatív megoldásokkal dolgoznak a fürdőszobában, mint a mosószóda, az ételecet vagy a teafa olaj. A teafa olaj olyan speciális, természetes illóolaj, melynek erős fertőtlenítő és gombaölő, vírusölő hatása van. Illata a frissesség és a természet illata, így tökéletesen illeszkedik az erdei miliőbe, sokan össze is szokták téveszteni a fenyő illattal. Ezzel az illóolajjal a teljes erdei szállást ki lehet takarítani, mindössze mosószódára, ecetre, citromsavra, nátrium-perkarbonátra van szükség. Ezek olyan természetes, környezetbarát anyagok, melyeket nagyanyáink is használtak lakásaik tisztán tartására, de az iparosodás és a multik elfeledtették velünk őket, azonban manapság egyre többen nyúlnak vissza ezekhez az autentikus tisztító szerekhez: humanityaruhaz.hu/termek/teafa_100_tisztasagu_termeszetes_illoolaj

Miért fontos a környezetbarát tisztítószerek használata? Mert ezek a szerek ott vannak a szobában, az élettérben, a szálláson mindenhol, belélegezzük őket, ezáltal testünk közvetlen kapcsolatba kerül velük. Egy erdei szálláson többnyire nincsen kiépített csatorna hálózat, emésztőgödör áll csak rendelkezésre, egy wc öblítéssel vagy csap kimosással a tisztítószerek közvetlenül a természetbe jutnak ki, ezzel komoly hatást gyakorolva a föld termékenységére, és nem mellesleg az egészségre.

Vajon melyik lehet az egészségesebb, egész nap a teafaolaj friss illatát vagy a Domestos mérgező vegyszergőzét belélegezni?!