Nyaralás alatt is lehet a cég ügyeit intézni

Amikor szállást foglalok a nyaralásra, több fontos szempontot tartok szem előtt. A kényelem, a szállás elhelyezkedése, az ár és az egyéb szolgáltatások mind meghatározzák, hogy egy adott szállást lefoglalok-e. Amióta viszont céget alapítottam, bővült a szempontok listája és már azt is nézem, hogy tudok-e dolgozni a szálláson, ha nagyon nem tudom elhalasztani a munkát és a cég ügyeit tudom-e intézni. Ezért minimum egy íróasztal és stabil internetkapcsolat kell a szobába, de az sem baj, ha a kávézóban vagy egy csendes helyen adottak a feltételek a munkához és nem kell a szobámban kuksolnom.

Váratlan változás a nyaralás alatt – már intéztem is a cégmódosítást

A legutóbbi hosszúhétvége alatt sem terveztem dolgozni, de kénytelen voltam, mert történt egy váratlan személyi változás a cégen belül és minél előbb el akartam indítani a cégmódosítás folyamatát, hogy ne húzódjon el nagyon. Ráadásul ez nem csak egy alapszintű módosítás volt, hanem egy tagcsere, úgyhogy a bonyolultabb változtatások közé tartozott. Szerencsére lehetőség volt az online ügyintézésre, így a módosítást végző cég által elküldött nyomtatványokat már frissen ki tudtam tölteni és vissza is tudtam küldeni. A személyes találkozás elengedhetetlen feltétele a cégmódosításnak, mert alá kell írni minden papírt, de egyetlen óra alatt megvan minden. Nekem itt véget is értek a feladataim, innentől az ügyvéd vette át a munkát, mert ő képviselt a cégbíróság előtt. Amikor bejegyezték a módosítást, már kaptam is róla az emailt, hamar megvolt az egész procedúra, aminek nagyon örültem, mert nem szeretem a több hétig tartó, kivárhatatlan, szövevényes ügyintézést.

Érdemes összevárni a módosítandó dolgokat, mert jobban jár az ember

Nekem most csak egyetlen dolgot kellett módosítani és szerencsére azóta is változatlan minden, de ha valakinek több módosítani való dolga van, akkor érdemes észben tartani, hogy ha összevárja őket az ember és egyben adja be, akkor ugyan annyit fizet, mintha csak egy dolgot adna be. Ha viszont kis időbeli eltéréssel ad be mindent külön-külön, akkor minden egyes alkalommal ki kell fizesse az ügyvédi munkadíjat és a közzétételi díjat. Ezért érdemes egyben bonyolítani a változtatásokat, vagy legalább egy részüket összevárni, amik nem olyan sürgősek. A cégmódosítás díja kérdéses lehet sokak számára, hogy mennyivel több vagy kevesebb, mint a cégalapítás díja. Nagyjából hasonló összeg, mint a cégalapítás, ezért is érdemes jól meggondolni, mit és milyen gyakran módosítunk a cégben. Nem egy hatalmas összeg, de ha minden egyes módosításnál ki kell fizetni, akkor azért tud fájni. Ha csak alapszintű változtatásról van szó, tehát a cégnevet, a cég székhelyét, az ügyvezető személyét, a tagok adatait vagy a tevékenységi kört érinti a változás, akkor szerencsénk van, mert kevesebbe kerül a cégmódosítás, mint egy tagcserénél vagy tulajdonrész átruházásnál.