Napelemes rendszerrel népszerűbb a panzió

Néhány éve költöztem vidékre, mikor a nagyszüleim annyira idősek lettek, hogy már nem bírták egyedül rendben tartani és irányítani a panziójukat, ami már nagyjából harminc éve a család tulajdona. Egy ideje azon gondolkodnak, hogy eladják, hiszen mióta nem olyan fiatalok, inkább teherként nehezedik rájuk ez a munka, mintsem áldásként. Nem is ragaszkodtak volna ahhoz, hogy valaki átvegye tőlük a családi vállalkozást, igazából én voltam az, aki szerette volna, ha nem szűnik meg vagy nem kerül más kézbe a panzió, ezért úgy döntöttem az egyetem után, hogy besegítek nekik, amiben kell. Végül úgy alakult, hogy idővel rám bízták az egészet, tavalyelőtt az én nevemre is iratták.

Úgy döntöttem akkor, hogy az első komoly és egyéni döntésem a panzió sorsát illetően az lesz, hogy napelemes rendszert fogok rá telepíttetni. Természetesen azért kikértem a nagyszüleim véleményét, nem akartam egy ilyen nivójú döntést egyedül meghozni, és mondták, hogy az ő véleményük szerint a napelem nem éri meg. Legalábbis az ő érvük az volt, hogy utánanéztek a napelemes rendszereknek a neten, és tulajdonképpen egy marha jó dolog, de ők is csak néhány éve gondolkodnak rajta. És mivel azt olvasták, hogy egyébként olyan 10 év, mire visszahozza a napelemes rendszer az árát, meg nem is biztos, hogy ki tudták volna fizetni, tehát hitelt is kellett volna felvenni, nekik tényleg a napelem nem érte meg. Legalábbis egyáltalán nem voltak biztosak akkor abban, hogy egyáltalán akarják-e még tíz évig a panziót, ha meg nem, akkor nincs értelme felvenni egy hitelt miatta, amit aztán fizethetünk.

Nos, én úgy voltam vele, hogy jelen pillanatban nincs olyan tényező az életemben, ami miatt azt mondanám, hogy a napelem nem éri meg. Csak most fogtam bele a panziózásba, rengeteg jó ötletem volt, alig vártam a következő turistaszezont, hogy kipróbálhassam ezeket. És ha már ilyen lelkesen fogtam vele, akkor nem terveztem 1-2 év után abbahagyni. Szóval simán megvan benne nekem az a tíz év, ami ugye arra kell, hogy a napelemes rendszer visszafizesse az árát, és kezdjen profitot termelni. És persze addig sem lesz hálátlan, az emberek többsége manapság nagyon környezettudatosan él, tudom, én magam is szívesebben mennék el egy környezetbarát panzióba nyaralni, mint máshová.

Így tehát utánaolvastam, hogy pontosan milyen dolgok kellenek a napelemes rendszerhez. Egy nagyon jó oldalt találtam a neten, a napelempalyazatok.hu-t, itt rengeteg információt találtam a napelemeket illetően, és végül arra jutottam, hogy nemhogy a napelem nem éri meg, hanem igenis érdemes ezzel foglalkozni, szóval felvettem a kapcsolatot a céggel.

Egyeztettünk is időpontot, amikor a helyszínre kiszállt egy kollégájuk és felmérte a tetőszerkezetet, majd később kaptam tőlük egy árajánlatot. Én ezt teljesen korrektnek találtam, sőt, örültem is, hogy megfelelő volt a tetőszerkezetem arra, hogy napelemet telepíttesek rá, úgyhogy örömmel fogadtam el az ajánlatuk. Néhány hónap múlva pedig sikeresen telepítették a rendszert a tetőre ‒ kellett egy kis idő, míg a papírmunka átfutott a hivatalos szervekkel, de erre számítottunk is, szóval nem okozott csalódást. Az új turistaszezonnak már tényleg úgy vágtunk neki, hogy környezetbarát panzióként tudtam hirdetni.

Nem csalódtam, valóban sokkal több turistát sikerült így bevonzani, nagyon sikeresen szezont zártunk utána. A nagyszüleim nagyon büszkék voltak rám, és azok is mindmáig.