Mi mindent meg lehet tudni egy szálláson

Talán, amit a legjobban szeretek a nyárban az az, amikor a családdal el tudunk utazni együtt nyaralni és végre minőségi időt töltünk együtt. A hétköznapokban eléggé rohanós az életünk, így mindig nagyszerű élmény, amikor végre együtt lehetünk valamelyik ünnepen, születésnapon vagy egy nyaralás alkalmával. Számunkra ez az igazi kikapcsolódás és ez az, ami igazán pihentet.

Mivel a családunk az elmúlt években hál’ istennek kibővült, plusz még ott vannak a nagyszülők is, így amikor nyaralni megyünk, akkor nagyon alaposan át kell gondolnunk a szállást, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mit foglalunk és hova megyünk.

A gyerekeinket ugyebár szórakoztatni kell, mert ők nem az a korosztály, akik egy nyugalmas hosszú hétvégére vágynak, hanem igenis le kell kötni az energiájukat, akárhol is vagyunk. Így nálunk az mindenképpen szempont a  szállás kiválasztásánál, hogy legyen mondjuk játszótér a közelben, akár a szálláson vagy legyen mindenképpen valamilyen szórakozási lehetőség, amivel le tudjuk őket kötni. Sőt, még arra is kell gondolni, hogy mi van akkor, ha például esik az eső és nem tudunk mondjuk strandolni vagy egyszerűen nem tudunk kimozdulni a házból vagy apartmanból. Nekünk talán egy picit könnyebb ez, mert a gyerekeink születése előtt már úgymond lezongoráztam ezt a nővérem esetében, akinél bőven láttam, hogy milyen problémákkal szembesülnek, amikor nyaralni mennek. Vagyis ez nem annyira probléma, hanem inkább arra való törekvés, hogy mindenkinek jó legyen és mindenki jól érezze magát.

Aztán, amikor a nagyszülők velünk jönnek nyaralni, akkor az ő igényeiket is ki kell elégíteni a szállás foglalása során. Nyilván ők már nem vágynak annyira a pörgésre, mint a gyerekek. Ők inkább a nyugodtabb nyaralásokat szeretik, ezen belül is legyen a közelben valamilyen fürdő, ahol tudják áztatni az öreg csontjaikat.

A legutóbbi szállásunkról bátran állíthatom, hogy minden igényt kielégített. Nagyon tetszett benne, hogy teljesen odafigyeltek a környezetvédelemre, mert például hőszivattyút használva oldották meg a fűtést. Meg is kérdeztük, hogy honnan szerezték be, amire az volt a válasz, hogy a klimaglobal.eu oldalról.

A klimaglobal.eu egy mosonmagyaróvári székhelyű cég, amely már több mint 15 éve van a szakmában, így szinte nincs olyan, amit ők ne láttak volna. Alapvetően klímák és hőszivattyúk forgalmazásával és beszerelésével foglalkoznak. Ebben az elmúlt jó néhány évben szinte megszámlálhatatlan klímát szereltek már be. A munkájuk a minőségen alapul, vagyis biztosak lehetünk abban, hogy nem egy hanyag munkát fognak kiadni a kezükből. Emellett pedig természetesen garanciát is vállalnak az általuk elvégzett munkákra, így ha bármilyen problémánk lenne vagy meghibásodást tapasztalunk, akkor egészen egyszerűen  csak őket kell hívnunk.

Hogyan tudjuk felvenni a kapcsolatot a céggel?

Roppant egyszerűen. Ha felmegyünk a honlapra, akkor egészen egyszerűen csak egy ajánlatot kell kérnünk, amit úgy tudunk megtenni, hogy az ajánlatkérés gombra kattintunk. Ezután egy űrlapot kell kitöltenünk, amelyben meg kell adni a nevünket, az email címünket, a telefonszámunkat és azt, hogy melyik városban van szükségünk a szolgáltatásukra. Végezetül pedig hagyhatunk egy rövid üzenetet is. Nyilván ebben az üzenetben azt érdemes leírni, hogy mivel kapcsolatban kérjük az ajánlatot, mit szeretnénk, melyik szolgáltatást és érdemes megadni egy két paramétert magáról a lakásról vagy házról is.

A cég vállalja a hőszivattyúk értékesítését és telepítését Magyarország egész területén, így a megrendeléseket bárhol tudják teljesíteni. A hőszivattyú egy igazán környezetbarát és abszolút jövőbe mutató rendszer, amivel könnyen csökkenteni tudjuk a saját költségeinket. Az üzemeltetési költsége rendkívül alacsony és biztosak lehetünk benne, hogy a beruházás megtérül.

klimaglobal.eu

De valójában miért is előnyösebb ez, mint egy másik rendszer?

A hőszivattyú legfőbb tulajdonsága, hogy csak környezeti energiát használ, illetve pontosabban csak az üzemeltetéséhez van szükség némi áramra. Ettől függetlenül teljesen észrevétlenül és csendesen működik, így nem kell aggódnunk attól, hogy a kertünkbe valamilyen iszonyat hangos masinát telepítünk, amitől nem tudunk megmaradni sem nappal, sem pedig éjjel. Lehet csatlakoztatni már meglévő, korábban kialakított fűtési rendszerekhez is, így nagyban tudjuk csökkenteni a költségeket, hiszen nem egy teljesen új rendszert kell kiépíteni.

Az elektromos fűtéssel összehasonlítva azért előnyösebb a hőszivattyú, mert jóval olcsóbb. Bár az elektromos fűtés abszolút nem veszélyes, de iszonyatosan megterheli a pénztárcánkat.

A gázfűtés alapvetően nem egy túl környezetbarát fűtési forma, így hosszútávon abszolút nem fenntartható és súlyosan megterheli a környezetet. Persze nem csak a környezetet, hanem a zsebünket is, hiszen a gáz ára folyamatosan csak nő. Emellett pedig biztosítanunk kell a megfelelő szellőzést is, mert könnyen szén-monoxid mérgezés lehet belőle.

A klimaglobal.eu által beszerelt hőszivattyúk roppant egyszerű módon működnek. Röviden és egyszerűen összefoglalva a hőszivattyú a talajból és a levegőből nyer ki olyan energiát, amellyel felmelegíti a vizet. Ezt a meleg vizet keringeti a rendszerben, ami révén képes felmelegíteni a lakást vagy házat. A működési elv a fizika alapvető törvényein alapul, de persze a beépített kompresszor is szükséges hozzá.

Milyen típusú hőszivattyúkat forgalmaz a cég?

Attól függően, hogy a víz, a talaj vagy a levegő energiáját hasznosítja a készülék, 4-féle típust forgalmaznak. A termékek között megtalálható az úgynevezett talajszondás hőszivattyú. Ehhez a típushoz egy 50-200 méter mély üreget kell fúrni, ugyanis a rendszer ebben az üregben cirkuláltatja az úgynevezett közvetítő közeget. Logikusan a víz olyan mélységekbe jut el vagyis a talaj olyan rétegeibe, ami után már felmelegedett hőmérsékleten kerül bele a fűtési rendszerbe.

Egy másik fajta az úgynevezett talajkollektoros hőszivattyú. Ezt már csupán csak 1-2 méteres mélységbe telepítik, ellentétben az előzővel, amihez sokkal mélyebbre kell fúrni. Ebben az esetben a víz egy műanyag csőhálózaton keresztül elvonja a talaj hőjét és ezáltal melegszik fel.

Forgalmaznak még kútvizes víz-víz hőszivattyút is. Ez kiszűri a talajvizet, majd újra visszajuttatja és ennek a körforgásnak a segítségével melegíti fel a vizet. Végezetül pedig érdemes megemlíteni még a levegő-víz és a levegő-levegő hőszivattyúkat. Ezek a külső légkör hőenergiáját hasznosítják. Ez azt jelenti, hogy vagy a szoba légterét melegítik fel vagy pedig a vizet melegítik föl.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi van akkor, ha télen odakint rettentő hideg van. Vajon akkor is jól és kielégítően működik a gép? Egy speciális hőcserének köszönhetően melegszik fel a víz a rendszerben, mely képes a kinyert hőenergiát leadni. A rendszer megfelelő működését befolyásolhatják olyan külső környezeti tényezők, mint például a talajvíz vagy az árnyék, de még így is egy roppant megbízható rendszerről beszélhetünk, mely hosszútávon térül meg.

Gyakorlatilag bárki használhatja és beépítheti a hőszivattyúját a már meglévő fűtési rendszeréhez. Amennyiben modern központi fűtési rendszerről beszélünk, mint a padló-, fal-, vagy mennyezetfűtés, akkor mindenféle probléma nélkül beszerelhető, mert a modern rendszerekhez szinte 99%, hogy csatlakoztatható. Akiknek azonban régebbi típusú fűtési rendszerük van, akkor felmerülhet az a probléma, hogy sajnos mégsem alkalmas az átállásra, mert ezek a régebbi rendszerek még más szabványoknak kellettek hogy megfeleljenek. Pontosan ezért ajánlja és vállalja a cég, hogy minden egyes esetben az egész folyamatot egy helyszíni ellenőrzésnek kell megelőznie, hiszen ekkor derülhet ki minden.

Nekem abszolút megtetszett, amit a szállásadónk erről a cégről és az általuk forgalmazott hőszivattyúról mesélt, így amikor hazaértünk, akkor úgy döntöttünk, hogy komolyabban is utánajárunk a dolognak, hátha hozzánk is beszerelhető egy hőszivattyú, amivel mindenki jól jár.