Időpontot kértünk fogkő eltávolításra a nyaralásunk utolsó napján

Tavaly nyáron a legjobb barátnőmmel, Szandival úgy döntöttünk, hogy körbe fogjuk biciklizni a Balatont. Pontosabban egy Balaton körüli túrát terveztünk. Úgy nézett ki a dolog, hogy kiválasztottunk 10 Balaton parti települést, ahová biciklivel mentünk, és minden településen eltöltöttünk egy napot és egy éjszakát is. Így megismertünk egy csomó, nagyon szuper kis éttermet, de még fagyizókat is. Igazából tök jó élmény volt, kicsit sportoltunk is, kirándultunk is és nyaraltunk is.

Az utolsó esténken, mármint a hazautazás előtti estén, Szandi egyszer csak azt kérdezte tőlem, hogy tudom-e, hogy a fogkő eltávolítás milyen gyakran szükséges. Mondtam persze, hogy nekem fogalmam sincs, mert nem kell szerencsére minden kontroll alkalmával leszedni, mert nincs mit. Ekkor mondta, hogy neki talán kellene, mert vérzik az ínye.

Javasoltam neki, hogy keresse fel a fogorvosbudapest.info oldalát, ami egy magánrendelő weboldala, és már én is kinéztem magamnak, de nem bánnám, ha előttem kipróbálná, milyen is az ellátás.

Találtunk is egy nagyon hasznos cikket a fogkövekről, amit persze elolvastunk, tekintve, hogy egyikünk sem tudott semmit a témával kapcsolatban. És igazából ki is derült, hogy a fogkő eltávolítást milyen gyakran kell elvégezni. A válasz pedig az, hogy ez gyakorlatilag teljesen egyénfüggő. Ugyanis ez függ az egyéni szájhigiéniától is, a nyál összetételétől, illetve attól is, hogy helyesen mossuk-e a fogunkat. Illetve a rendelő honlapja szerint, az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyire szorosan állnak a fogak. Mert logikusan, ha nagyon egymáson fekszenek, attól még ez-az bekerülhet közéjük, amit kiszedni már közel sem egyszerű, és így könnyebben képződik fogkő is ezeken a helyeken.

Azt is megtudtuk, hogy általában nem fájdalmas a fogkő eltávolítása, de kellemetlen érzés lehet. Viszont, amin meglepődtem, hogy szükség esetén érzéstelenítenek, ami a tapasztalataim alapján igencsak meglepett, mert egyszer nekem visszautasították az érzéstelenítést a fogkő leszedésnél. Kihangsúlyozom, hogy ez NEM ennél a rendelőnél történt. De nagyon jó tudni, hogy bőven vannak olyan fogorvosok – mint például ebben a rendelőben is -, akiknek fontos, hogy a páciensnek ne legyenek fájdalmai.

Ráadásul, olyan hasznos és érdekes információkban gazdag ez a fogkövekről szóló cikk, hogy rengeteg új dolgot is tanultam. Például azt, hogy akinek szívritmus szabályozó készüléke van, annak csak hagyományos módszerrel lehet eltávolítani a fogkövét, mert az ultrahangos készülék zavart okozhat a műszerben. Egyrészt nagyon szeretek új és érdekes dolgokat tanulni, azért is tetszett ez az információ, másrészt most hallottam és olvastam erről először. És szerintem ez egy eszméletlenül fontos tudnivaló.

Szóval, miután kicsemegéztük magunkat, és megtudtuk, hogy a fogkő eltávolítás milyen gyakran szükséges, Szandi egyből foglalt is egy időpontot, a honlapon található űrlap kitöltésével.