Hétvégi pihenés biztosítós módra

Nagyon régóta terveztem már egy kis lazítós kiruccanást a mindennapok zajából és végre úgy hozta a sors, hogy meg is valósíthatom ezt. Semmi flancolás, semmi nagyzolás, egyszerűen csak egy kis csendre vágytam egy kis panzióban, vagy valami hasonlóban, ahol jól főznek és kedvesek az emberek – vagy ha kell, kedvesen békén hagynak. Meg is találtam erre az ideális megoldást, sokat se kellett hozzá autóznom, meg még vízparton is volt, egy szóval pontosan azt kaptam, amit elképzeltem és amire vágytam. Leszámítva az embereket.

Az első este szóba elegyedtem egy szintén ott pihenő párral – bár ne tettem volna – akik nagyon kedvesek voltak, de azután, hogy kiderült hogy biztosításokkal foglalkozok egyszerűen nem tudtak másról faggatni, csak erről. Tök jó, hogy pont ez elől menekültem oda…

Persze lerázhattam volna őket azzal, hogy a neten rengeteg lakásbiztosítás kalkulátor van és ne engem zargassanak már ezzel a pihenésemen, de nem tettem. Inkább belefogtam egy kis edukációba az alapoktól kezdve.

Miért is fontos az, hogy lakásbiztosítást kössünk manapság? Hát persze azért, amiért bármilyen biztosítást kötünk: mert van egy magas értéket képviselő valamint, amit féltünk, és ha bármi történne vele szeretnénk magunkat arról biztosítani, hogy reprodukálni tudjuk azt a valamit. Jelen esetben ez ugye egy lakást, ingatlan és a benne rejlő ingóságokat jelenti. Na de hogy is működik egy lakásbiztosítás?

Első körben a lakás és a benne található értékeket kell reálisan felbecsülni. Ennek alapján történik az éves biztosítási díj kalkulációja, ezt kell majd nekünk évente fizetni általában negyedéves bontásban. Nyilvánvalóan minél nagyobb értékű az ingatlan, annál magasabb lesz ez az összeg. Éppen ezért sokan próbálnak azzal ügyeskedni, hogy alulbecsültetik a lakást, hogy kevesebbet kelljen fizetniük. Ezzel azonban saját magukat csapják be, hiszen ha bármi történik, a biztosító csak annyit fog maximálisan kifizetni, amennyit a szerződésben aláírt a két fél a megállapodáskor. Hogyha ez alatta van a kárösszegnek, akkor is. Tehát egy felbecsülés során érdemes a ház újjáépítési összegével kalkulálni, nem pedig az aktuális piaci értékével, mert előbbi meglehetősen stabil, utóbbi pedig elég jelentős mértékben képes változni akár rövid idő alatt is – pláne sőt a jelenlegi kétségeket nem mellőző helyzetben. Talán ez az első és legfontosabb aranyszabály, amely a tulajdonost vagy szerződő felet védi. Sajnos az ördög sosem alszik, ahol Murphy törvényei is mindig bebizonyosodnak, így jobb felkészülni a legrosszabbra.

Egy másik nagyon fontos szemponttá nőtte ki magát az utóbbi években az, hogy az alap szolgáltatás mellett milyen más, kiegészítő ajánlattal tudnak szolgálni. Ez az új trend és aki nem követi, bizony alul marad. Teljesen érthető a dolog, hiszen mióta elérhető a neten mindenféle online biztosítás kalkulátor, meg persze mindenkinek fel kell tüntetni az árait, aki életben akar maradni, sokkal szorosabb lett a verseny a piacon. Ami persze a piac szereplőinek nem feltétlen jó, de a vevőknek annál inkább, hiszen egyre jobb ajánlatokat kaphatnak, amik közül sokkal könnyebben választhatnak, mint mondjuk 15 évvel ezelőtt. Van néhány gyakori opció, amiket egy lakásbiztosítás kiegészítő termékeként szoktak adni. Néhányat felsorolok (ahogy a házaspárnak is felsoroltam), csak hogy legyen elképzelésetek, miket keressetek, ha esetleg jelenleg nem ilyen csomagba vagytok befizetve:

 • gépjármű assistance
 • kisállat, háziállat biztosítás
 • kiterjesztett garancia
 • vállalkozási biztosítás és azzal való egybeköthetőség
 • tűz nélküli füst és koromszennyezési károk biztosítása
 • vandalizmus által keletkezett károk biztosítása
 • graffiti károk biztosítása
 • kívülről történt beázás biztosítása
 • nyitva felejtett nyílászárón befolyt víz általi károk biztosítása
 • csőtörés következtében elfolyt víz árának megtérítése
 • kerti bútorok biztosítása
 • napkollektorok, napelemek biztosítása
 • besurranással illetve jóhiszemű beengedéssel összefüggő lopás alkalmával keletkezett kár biztosítása.

Ezek közól van, hogy egy, de van hogy több mellék szolgáltatás is igényelhető, ez csupán a szerződéstől függ. De abban biztos vagyok, hogy ezek között tényleg mindenki találhat magának olyan bónuszt, amit érdemben hasznosíthat, vagy hasznos lehet számára a mindennapokban.

Nagyjából ezt a kis pakkot tudattam a házaspárral is, gondoltam leírom most itt nektek is, mert hasznos információnak tartom és az a tapasztalatom, hogy sokan nincsenek tisztában a lehetőségeikkel és nem is nagyon tudják hol és hogyan járjanak utána. Egy online lakásbiztosítás kalkulátorba belekukkantani mindig jó ötlet, ezért ha új biztosítás után néznétek, szerintem ez legyen az első lépésetek!