Erzsi néni és az új fűnyíró

A férjemmel, már hagyománnyá vált, hogy minden évben elmegyünk valami vidéki kis panzióba egy hétvégre kipihenni magunkat. A friss levegő, a zöld táj, az erdők a fák mindig feltöltenek, és mindig leveszi rólunk a hétköznapi stressz súlyát. Az idei évben egy tényleg nagyon kis családias panziót sikerült találnunk, tulajdonképpen egy nagyon nagy családi ház volt több lakrésszel, ahol a már hatvanas éveiben járó házi néni is ott lakott.

Erzsike, nagyon kedves és beszédes nő volt. Nem az a fajta, aki az agyadra megy, mindig tudta, hogy mikor van szükségünk arra, hogy kettesben beszélgessünk a teraszon és tudta mikor fér bele, hogy pár szót váltsunk, amikor a reggeli kávénkat fogyasztjuk.

Elmesélte, hogy pár éve sajnos megözvegyült, de már van 5 unokája és 3 dédunokája is, így van azért öröm az életében bőven. Boldogan újságolta azt is, hogy pont az nap fog jönni az egyik unokája, aki segít rendben tartani a panzió kertjét. Délután meg is érkezett az említett fiúcska, aki kis termete ellenére szorgosan hordta a virágföldet, kapált és tevékenykedett a kertben. Épp a teraszon ültem és rejtvényt fejtettem. Néha azon kaptam magam, hogy azon ábrándozok, hogy egyszer nekem is lesz egy ilyen szép kertem, ahol majd az unokáim szaladgálhatnak.

A kicsi fiú a fészerből előhúzott egy ütött kopott fűnyírót, amit miután bekapcsolt pár durranás után meg is adta magát. A férjem – mivel egy igazi ezermester és imád barkácsolni – gyorsan lesietett, hogy megnézze hátha még menthető. Sajnos nem volt az, és a néninek a szomszéd kertből kellett kölcsönkérnie a fűnyírót, hogy betudják fejezni a munkát.

Vacsora közben, arról beszélgettünk a férjemmel, hogy mindenképp szeretnénk valahogy segíteni a néninek, ha már csak abban, hogy honnan tudna jó áron szerezni egy új fűnyírót, mert tényleg igazán kedves kis teremtés és megszakadt a szívem, amikor a délutáni jelent zajlódott.

Másnap reggel beszélgettünk Erzsi nénivel, hogy van-e már valami terve, hogy mi lesz a megoldás. Panaszkodott arra, hogy sajnos nincs sok ideje elmenni a szaküzletekbe körül nézni, az internethez ő meg nem igazán ért, a családban meg most mindenki nagyon elfoglalt, mert éppen esküvőre készülnek, ezért 1-2 hetet biztos kell még várni mire ez a téma kerül majd terítékre.

Erzsi néninek nem is kellett többet mondania, már kaptam is elő a telefonomat és beírtam a keresőbe, hogy fűnyíró árak. Kihúztam magam mellett széket és közöltem vele, hogy ez miatt ne fájjon a feje, üljön csak le, pikk-pakk megoldjuk a problémát. A találatok között ott volt a bestmarkt.hu is, amiről már korábban hallottam, hogy nagyon jó árakkal dolgoznak és nagyon megbízhatók is. Rákattintottam, és megkerestem a fűnyírók kategóriáját. Mikor Erzsi néni meglátta, hogy több, mint 140 fűnyíró van a kínálatban majdnem felpattant, mondván, hogy a nap is lemegy, mire ezt mindig végig nézzük, de megnyugtattam, hogy azért én se szeretném az egész napot a fűnyírók csodás országában tölteni, szerencsére lehet nagyon részletesen is keresni.

Az oldalon külön lehetett szűrni ár szerint, gyártó szerint, működés szerint, teljesítmény szerint, a gyűjtőkosár mérete szerint és még egy két olyan kategória szerint, amiről nem is gondoltam, hogy létezik, vagy egyáltalán szempont lehet. Ilyen volt például a mulcsozás, ami azt jelenti, hogy fűnyírás közben a levágott füvet a fűnyíró többszörösen felaprítja, ami végül természetes zöldtrágyaként hullik vissza a fűre. Azonban ezzel igenis vigyázni kell, mert ha túlzásba visszük, akkor a visszahullott fű által kialakult filcréteg gátolhatja a fű oxigénellátását.

Miután meghatároztuk, hogy nagyjából mekkora a költségkeret, milyen legyen a teljesítmény és mik még az egyéb elvárások, leszűkítettük a keresést és egy Cramer típusú akkumulátoros fűnyíró mellett döntött, amelyre 12 hónapos garanciát vállalt a gyártó.

A 82V-os gépezet az akkumulátornak köszönhetően nagyon hosszú üzemidővel bír és az sem utolsó, hogy a kábelekkel sem kell már többet vesződni. A vágási szélessége 46 cm és van benne beépített turbó funkció, ami akkor kapcsol be, ha magasabb fűt érzékel és ilyenkor megnövekszik a fordulatszám. Optimalizált gyűjtőrendszerrel rendelkezik, aminek a lényege, hogy ne maradjanak fűnyesedékek a vágás után, a gyűjtőkosara pedig 55 liter. Ezzel a fűnyíróval egyébként lehet mulcsozni is, de ahogy korábban már mondtam, a gép ezen funkciójával csak csínján lehet bánni. A toló szárat könnyen össze lehet hajtani, így igazán helytakarékos, mert álló helyzetben is lehet tárolni. A kormányrudat három, a vágási magasságot pedig 7 különböző pozícióba lehet beállítani. Kivehető indítókulccsal működik így nagyon biztonságos a használata is, Erzsi néninek nem kell többet aggódnia, hogy az unokáknak bármi bajuk esik, illetve nagyon alacsony rezgésszámon működik ezért szuper halk is. A súlya mindösszesen 32 kiló így az sem okoz gondot, hogy nehezen lehet átpakolni egyik helyről a másikra.

Erzsi néni a házhoz szállítást választotta, mivel az oldal szerint várhatóan 2 munkanapon belül ki is hozzák. Bár először szeretett volna elmenni érte személyesen, de meggyőztük, hogy ezzel semmi értelme fáradni, mert a kiszállítási díj mindösszesen csak 1450 forint, amiből épp, hogy kifizetné a benzinköltségét.

Miután végeztünk a vásárlással, a néni megköszönte a segítségünket és hálája jeléül egy extra mogyorókrémes banános palacsintával kedveskedett nekünk.

Aznap este már indultunk haza. A kocsiban újra elkezdtem böngészni az oldalon, mert mikor a fűnyíró árak után kutattam, láttam egy-két érdekes dolgot és eszembe jutott, hogy talán itt tudnék valami jó ajándékot a keresztlányom szülinapjára. Hirtelen kicsit elvesztem a bőség zavarában és el is kalandoztam, mert igazán örülnék már egy új E-book olvasónak vagy Hifi lejátszónak. Elképesztő, hogy mennyi minden van ezen az oldalon, egyszerűen itt mindenki megtalálhatja kedvére való elektronikai eszközt és még választéka is van bőven az egyes kategóriákon belül. A hatalmas akciókról és kedvezményekről nem is beszélve.

A keresztlányom legújabb vágya egy elektromos roller, bár én nem értem miért olyan nagy szám, én kislány koromban imádtam lábbal hajtani a kétkerekűm, de azt be kell vallani, hogy ez a roller már 25-30 km/h sebességgel is tud haladni és nagyon praktikus tud lenni. A rollerekből is nagy volt a választék, majdnem 40 modellt tudtam átböngészni. Mikor végig értem, be kellett látnom, hogy nagyon kis hasznos találmány és lehet, én magam is be fogok szerezni egyet.

Egy héttel később Erzsi néni küldött egy képet, ahogy az unokájával és az új fűnyíróval áll a kertben. A mellékelt levélben megköszönte még egyszer a segítségünket és mondta, hogy a fűnyíró már jó pár napja megérkezett, fel is avatták és nagyon megvan vele elégedve.