A szállás se legyen defektes, na meg az autó se…

Tavaly ősszel történt meg velünk a következő szórakoztató eset. A családdal akartunk csapni egy pihenős hétvégét, távol a civilizációtól, valahol az erdő szélén, ahol nyugalom van és a rókák hajnalban a verandánál szaladgálnak. Rövid keresgélés után meg is találtam álmaink szállását – na jó, ez azért túlzás, a célnak megfelelő szállás helytállóbb megfogalmazás – az Őrségben. Az erdő oldalában, teljesen zöld környezetben, távol a város zajától. Le is értünk gond nélkül, csodálatos volt minden, friss levegő, természetközel, minden, amire egy a hétköznapjait a belvárosban tengető ember csak vágyhat. Leparkoltuk az autót a ház mellé és nem is szándékoztunk vele foglalkozni egész hétvégén. Nem jött össze.

Másnap reggel a friss levegőn való nyújtózás közben arra lettem figyelmes, hogy féloldalas az autó. Mire közelebb mentem megláttam, hogy defektes a jobb első kerék. Nem akartam elhinni a dolgot, éjjel megzabálták a vaddisznók, vagy mi? Aztán a családi kupaktanács összeült és átvizsgálva a helyzetet megállapítottuk, hogy bizony belementünk egy szögbe és valószínűleg éjjel szépen lassan leengedett a kerék. Semmi gond, volt pótkerekünk. Ez persze leginkább arra való, hogy elgurulj vele a legközelebbi gumisig, nem pedig arra, hogy visszaautózz 200 kilométert hazáig. De sebaj, túléltük. Hazafelé pedig szépen kiválasztottam és megrendeltem az új szettet a gumidiszkont.hu oldalról.

Általában ezt az oldalt használom, mert nekik vannak a legjobb áraik, amennyire az utóbbi időben tapasztaltam. Mindig akciózzák az éppen szezonális termékeket, szóval most így tavasszal a nyári gumi árak a leginkább barátságosak, érdemes szétnézni ha épp aktuális a dolog! Ezen kívül nagyon jó keresőmotorjuk van, igazán “hülyebiztos”, még az is nagyon könnyen eligazodik rajta, aki egyébként nem igazán ért ezekhez a dolgokhoz. Ha pedig nem lenne egyértelmű, milyen abroncsra van szükség, a gyakran ismételt kérdések felületen szerintem mindenre választ lehet kapni.

Vegyünk például egy teljesen átlagos gumiabroncsot, ami ugye egy szám és betűkombináció alapján kerül beazonosításra. Mik is ezek a számok és betűk? Nagyon egyszerű a dolog, csak rá kell nyomni a GY.I.K.-re és megkeresni a választ, ha nem tudnánk magunktól. Egy általános példán szemléltetve a dolgot, legyen mondjuk a gumi jelölése:

185/65 R 17 91T

Ebből az első három karakter a futófelület szélességét, vagyis az abroncs szélességét jelöli milliméterben, tehát 185 mm. A per jel után következő szám azt mutatja meg, hogy a gumi szélességének hány százaléka az oldalfal vastagsága. Ebben az esetben ez 65%-ot jelent. Az “R” betű a gumi szerkezetére utal, azt árulja el nekünk, hogy radiális felépítésű abroncsról van szó. Ez azt jelenti, hogy a gumi szerkezetét erősítő kordok radiális irányban helyezkednek el. Ennek jelentős szerepe van a kanyaroknál, a tapadásban és az autó viselkedésében. Manapság ez a leggyakoribb a személyautók esetében. Ezt követi a 17, ami azt jelenti, hogy 17 collos a kerékpánt átmérője, vagyis ezt a gumit 17-es felnire lehet feltenni. Az utolsó két karakter pedig két index. A számmal jelölt a terhelési index, amely ebben az esetben 91. Ez azt mutatja meg, hogy egy az adott abroncs milyen maximális terhelésnek tehető ki. A második karakter, a T pedig a sebességindex, amely azt mondja el nekünk, hogy milyen maximális sebességet lehet kifüstölni az adott gumiból. Ezekhez tartozik egy-egy táblázat, ami alapján beazonosíthatók az indexekhez tartozó konkrét számértékek. Tehát ilyen egyszerű egy gumiabroncs jelölése. Ezen kívül még persze feltüntethetik, hogy téli, vagy nyári, esetleg négyévszakos-e az adott termék, vagy például hogy külön erősítés található-e benne.

A lényeg mégis azon van, hogy minden szezonban remek akcióik vannak, mindegy hogy téli vagy nyári gumiról van szó, szóval érdemes őket szemmel tartani, pláne ha épp aktuálissá válik az abroncsok cseréje. Egy kopott gumi, vagy egy évszaknak és időjárási viszonyoknak nem megfelelő futófelület rendkívül balesetveszélyes lehet, ezért fontos, hogy erre mindig odafigyeljünk. Az én kis sztorim meg persze sajnos kivédhetetlen, de jó tudni, hogy ezekre a helyzetekre is van gyors megoldás.

nyári gumi árak