A napelem kérdésben a szállásunk hozta meg az áttörést

A férjemmel nagyon különböző emberek vagyunk. Ő puccos éttermekbe járna, én a sarki hamburgerezőbe, ő szépen felöltözik, ha vásárolni megyünk, én tréningben szaladgálok akárhová, ő a sokcsillagos szállodákat szereti, én pedig a kis panziókat. Eleinte, ahogy egyre jobban megismertük egymást, arra számítottam, hogy ez a különbözőségünk majd ellehetetleníti, hogy hosszútávú legyen a kapcsolatunk, ám annyira jól kezeljük ezt a helyzetet, hogy már lassan húsz éve házasok vagyunk. Egész egyszerűen hajlandóak vagyunk igazodni a másikhoz. Egyszer puccos étterembe megyünk, legközelebb a sarki kajáldába, egyik nyaralásunk alkalmával külföldre utazunk és puccos szállodában szállunk meg, következő alkalommal pedig országon belül maradunk, és családi panziót választunk ki, ahol megszállhatunk.

Szóval működik ez, csak türelem és megértés kell hozzá, és persze némi áldozatkészség. Ezzel egyikünknek sincs problémája, főleg, hogy szeretjük annyira a másikat, hogy ennyi áldozatra hajlandóak vagyunk. Ráadásul azért nem arról van szó, hogy én utálom a Michelin-csillagos éttermeket, ő meg ki nem állhatja a családi panziókat, egész egyszerűen csak magunktól mást választanánk, mást helyeznénk előtérbe.

Vannak dolgok persze, amiben azonban teljesen egyetértünk. Nyilván nem működne a kapcsolatunk tényleg, ha nem lenne bennünk semmi közös. Az egyik ilyen nagyon releváns közös pontunk, hogy mindketten egyformán fontosnak tartjuk a környezetvédelmet. Ilyenformán nagyon egyszerű volt teljesen szemétmentes életmódra váltani, mindketten figyelünk a táplálkozásunkra, így a bevásárlás, főzés sem okoz problémát, és takarékoskodunk a benzinnel, árammal. Még azon is gondolkodtunk jó sokáig, hogy valamilyen alternatív energiaforrásra váltunk, de sajnos a napelem rendszer ár nem egy olyan dolog, amit akkor, azon körülmények között meg tudtunk volna engedni magunknak, mikor ez először eszünkbe jutott. Főleg, hogy nem is saját házban, hanem albérletben éltünk akkor, csak tavalyelőtt költöztünk kertes házba. Évekig gyűjtöttünk rá, aztán végül úgy alakult, nem túl kellemes okból kifolyólag, hogy a párom nagymamája hosszú betegség után itt hagyott minket, és tőle örököltük meg az ő kertes házát. Így újra felmerült a napelem projekt bennünk, hiszen bőven megvolt a pénzünk hozzá, a napelem rendszer árára tudtuk így fordítani azt, amit alapból kertesházra tettünk félre.

Végül az utolsó löketet a legutóbbi nyaralásunk adta meg. Épp az én köröm volt soron, tehát egy országon belüli kis panzióban voltunk elszállásolva, és direkt olyat választottam, amin volt napelemes rendszer. Miután a harmadik, negyedik napra összebarátkoztunk annyira a házigazdáinkkal, kezdtem őket faggatni a napelemmel kapcsolatban, és kitértem a napelem rendszer ár kérdésére is, hiszen nagyon sok mindent tudtam a napelemekről már, az árával annyira nem voltam tisztában, hiszen mi már több éve vetettük fel az ötletet, azóta biztosan sokat változott az is.

A család nagyon kedves volt, minden kérdésünkre kielégítően válaszoltak, sőt, még ajánlották is a Pentele Solar nevű céget, amelyik napelemes rendszerek telepítésével foglalkozik, sőt e-mailben még a weboldaluk linkjét is továbbította a nagyon segítőkész tulajdonos, ami nem volt más, mint a napelemrendszer.info.

A hazafele vezető vonatúton volt is alkalmam és időm bőven arra, hogy ezt a weboldalt böngésszem. Bár a napelem rendszer áráról viszonylag keveset tudtam meg, hiszen, mint ahogy ezt a házigazdáink is mondták, nem lehet azt pontosan tudni előre, mennyi lesz egy rendszer, hiszen nagyon sok mindentől függ, leginkább ugye a személyes igényeink befolyásolják a napelem rendszer árát. Azt viszont tudtam, hogy nekünk minden bizonnyal kevesebbe fog kerülni, mint a panziósoknak, hiszen azt azért csak nem lehet mondani, hogy akkora energiafogyasztásunk lenne, mint egy panziónak.

Amint hazaértünk, fel is vettem a Pentele Solarral a kapcsolatot, és egyeztettünk egy időpontot, amikor helyszíni felmérést tudnak végezni a ház körül, hogy megvizsgálják, mennyire alkalmas a helyszín arra, hogy napelemes rendszert telepítsünk a tetőre. Én ezen a ponton már nagyon izgatott voltam, de a férjem mondta, hogy még ne éljük bele magunk teljesen. A megbeszélt időpontban meg is jelent a cég munkatársa, egy nagyon kedves ember, aki gyorsan elvégezte a szükséges méréseket, majd megállapították, hogy a ház alkalmas a napelemes rendszer telepítésére, és hamarosan küldték az árajánlatot. Nagyon örültem, mikor megkaptuk, mert ez még bőven belefért a keretünkbe, tehát most már tényleges izgalommal vártuk a telepítést. Néhány héten belül pedig már napelem rendszer volt a tetőnkön, és ráadásul a papírmunkával sem hagyott minket magunkra a cég.